Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtech
    Drive
    • 2010
    • 67

Zamieszczone przez Deco
    wojtech, szczerze odpuść sobie te zestawy. Podaj ile byś chciał wydać kasy to Ci ułożymy fajny zestaw dobrych środków w jednym ze sklepów za fajne pieniądze.
    Szczerze to zależy mi ba czymś dobrym, myślę że jeżeli chodzi o pieniądze to dobrze by było się zmieścić w przedziale 200-300zl. Nie chce też nakupować tego za dużo aby nie było to wykorzystane, tym bardziej że nigdy nie używałem takich specyfików więc chce się nauczyć.

Komentarz

• _Monika_
      Elegance
      • 2009
      • 909
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Z tego co widzę, to czegoś do tapicerki skórzanej też będziesz potrzebował. Nie polecam środka Cleaner/Conditioner, który jest w zestawie w drugim linku. Osobiście nie byłam z niego zadowolona. Średnio sobie radził z bardzo mało zabrudzonymi skórami. Jeśli chcesz coś dobrego do czyszczenia i do konserwacji to najlepiej kupić dwa środki - jeden typowo do czyszczenia, drugi dedykowany do konserwacji.
      www.detailingclub.pl :chytry
      1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• wojtech
        Drive
        • 2010
        • 67

Jeżeli chodzi o tapicerkę to na razie nie jest to priorytet, zależy mi aby skompletować dobry zestaw do dbania o lakier w samochodzie.

Przeglądając stronę ShowCarShine natknąłem się na to : http://www.showcarshine.pl/58-meguia...ikrofibry.html co o tym myślicie ?

Komentarz

• Deco
          Rider
          • 2008
          • 612

wojtech, olej te zestawy.

Komentarz

• _Monika_
            Elegance
            • 2009
            • 909
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Szampon - Gold Class - 38,00 zł
            Glinka BH - 70,00 zł (?) ja brałam od Deco i jestem bardzo zadowolona
            Ręcznik Fluffy - 32,00 zł
            TAR Nielsena 1litr - 43,00 zł
            Nielsen Finnese 1 litr - 35,00 zł
            Eurow Shag - 14,00 zł
            3 pak mikrofibry Miss pink - 15,00 zł
            Aplikator do wosku - 5,00 zł

To bym sobie wzięła na początek gdybym coś wybierała. Razem to jakieś 250,00 zł. A TAR i środek do plastików masz w większej pojemności niż Megsowe niecałe pół litra. Szampon też można zamienić na jakiś w cenie ~ 40zł ale większą pojemność.
            Także ja również odpuściłabym sobie zestawy.

Wosk - no to już do wyboru do koloru. No właśnie jaki kolor samochodu (srebrny)? Może koledzy coś doradzą.

Komentarz

• wojtech
              Drive
              • 2010
              • 67

Zamieszczone przez _Monika_
              Wosk - no to już do wyboru do koloru. No właśnie jaki kolor samochodu (srebrny)? Może koledzy coś doradzą.
              Ja mam szary metalik kolor auta.

Komentarz

• fireman6
                Rider
                • 2009
                • 360

To na początek wosk chyba najlepsza opcją będzie collinite 476 lub meguiars #16 (oba ok. 70zł i pucha starczy na kawał czasu), dobra trwałość i niezły wygląd, a jak kolega poczuje, że chce coś więcej to kupi sobie jakiś wakacyjny wosk który dobrze wygląda, ale krótko trzyma .
                Z własnego doświadczenia trwałość dobrą ma FinishKare HI-Temp 1000 ale mówią, że słabo wygląda, lecz zimą bardziej trwałość się dla mnie liczy.

Monia chyba zapomniałaś o jakimś cleanerze jeszcze, ale tutaj to od koloru do wyboru, ja miałem styczność z tymi:
                - Poorboy's Professional Polish
                - Autoglym SRP (czyści, wypełnia ryski filerami i coś tam zabezpiecza) - wygodny produkt i mi pasuje, w połączeniu z FK1000 po odczekaniu 24h się sprawdza dobrze z trwałością.

A szampon ja mogę polecić Autoglym Body Shampoo Conditioner, niedrogi i wydajny dość, a po za tym ładnie auto wygląda po myciu.

Jeszcze jakaś rękawica do mycia by się przydała.
                Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• Deco
                  Rider
                  • 2008
                  • 612

Zamieszczone przez _Monika_
                  Glinka BH - 70,00 zł (?) ja brałam od Deco i jestem bardzo zadowolona
                  Już nie sprzedaje bo w końcu pojawiły się w polskich sklepach i się nie opłaca bo ja jako osoba fizyczna miałęm tylko 10% upustu i nie mogłem odliczyć sobie VATu a firmy mają 30 % upustu i mogą odliczyć sobie 19% VATu (a o dziwo miałem podobną cenę :diabelski_usmiech ). Tak więc dałęm sobie skokój. Ale oczywiście polecam tą glinkę bo jest super a nie kosztuje kosmicznych pieniędzy.

Komentarz

• _Monika_
                    Elegance
                    • 2009
                    • 909
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez fireman6
                    Monia chyba zapomniałaś o jakimś cleanerze jeszcze
                    no cóż, świadomie nie wpisywałam na listę, ze wzgledu na budżet jaki został ustalony zawsze z czegoś trzeba by zrezygnować
                    na liście nie ma też politury np. Deep Crystal, która jest w jednym linku podanym przez wojtech (wg mnie jest bardzo fajna, ja sobie ją chwalę)
                    można by dodać też coś do felg
                    o innych pierdołach jak rękawica też nie wspominałam

Zamieszczone przez Deco
                    Już nie sprzedaje
                    aha, no patrz a chciałam Ci reklamę zrobić :diabelski_usmiech :P

Komentarz

• fireman6
                      Rider
                      • 2009
                      • 360

W sumie no to fakt budżetu by brakło jakby się chciało wszystko na raz .

Glinka jest w sklepach on-line po 50-60zł za 200g, to na kawał czasu starczy jeśli by brał tyle.
                      Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                      Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• wojtech
                        Drive
                        • 2010
                        • 67

A jak używa się tej glinki ?

Komentarz

• Guguś
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1212

wojtech,
                          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• k.julian
                            Drive
                            • 2010
                            • 69

ufff.. dobrnąłem do końca tematu, przeczytałem prawie cały. Jak zima odpuści trenuję na Felicji. A później to już Octavia... Nigdy w ten sposób, który opisujecie nie myłem jeszcze samochodu, dzięki
                            Aktualnie Felicja 1.3,
                            Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• GRUBEER
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 936
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez k.julian
                              ufff.. dobrnąłem do końca tematu, przeczytałem prawie cały. Jak zima odpuści trenuję na Felicji. A później to już Octavia... Nigdy w ten sposób, który opisujecie nie myłem jeszcze samochodu, dzięki
                              hehehehehe ale my jesteśmy zboczeni :P a Ty jeszcze nie
                              Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                              Gejsza 6

Komentarz

• wojtech
                                Drive
                                • 2010
                                • 67

Nie tylko ty
                                Też czekam aż zima minie.

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez wojtech
                                  Też czekam aż zima minie.
                                  Ja również na to czekam, bo w kolejce do detailingu czeka Clio II żony.
                                  A puki co ostatnio z kumplem przygotowaliśmy , dla jego ojca, fabrycznie nowego Seata Exeo. Efekt był piorunujacy :twisted: w kazdym razie jak szef salonu zobaczył ten samochód po naszych zabiegach (wcześniej stał na salonie) to był pod gigantycznym wrazeniem.
                                  Tu mozna zobaczyć parę jego fotek, ale one w żadnym stopniu nie oddaja tego jak to wyglądało "na żywo": http://www.detailingsamochodowy.pl/index.php?id=5&i=4
                                  P.S.
                                  Szkoda że nie zrobiłem fotki glinki po czyszczeniu fabrycznie nowego auta bez przebiegu
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Deco
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 612

Big, fajny kolor do zabawy

Komentarz

• k.julian
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 69

ciekawych rzeczy tu się można dowiedzieć, ale ten sklep już chyba upadł http://www.houseofwax.pl/ , poprawcie
                                      Aktualnie Felicja 1.3,
                                      Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• Marx
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 865

Zamieszczone przez GRUBEER
                                        hehehehehe ale my jesteśmy zboczeni :P a Ty jeszcze nie
                                        nie wszyscy są też normalni ludzie dla których szlifierka nie jest najważniejszym narzędziem przy myciu auta
                                        osobiście zakupiłem glinkę, dobry szampon i wosk i do kompletu właściwie brakuje mi paru mniej istotnych rzeczy jak płyn do mycia wnętrza, oraz dobre płyny do plastików wewnętrznych i zewnętrznych. Szczególnie do zewnętrznych, bo autoland który jest dosyć chwalony po pierwszym deszczu po prostu znika.

Tak ogólnie można zauważyć dwie filozofie mycia: nie myjemy lub czasami myjemy na automacie/ręcznej oraz full detailing z polerką i myciem schowków szczoteczką do zębów włącznie. Tych pośrodku, jak ja, prawie nie widać. Większość ludzi patrzy na mnie dziwnie, mówiąc że "lakier zetrę z tego auta" z kolei chłopaki od detailingu pewnie stwierdzą że robię chałturę... (pamiętam wątek na kosmetyceuat, jak gościu wyszlifował swoją Corse to mu wytknęli brudne nadkola hehehe). Osobiście nie wyobrażam sobie częstego szlifowania ze ściąganiem znaczków włącznie, albo np ściągania kół do mycia auta...

Komentarz

• GRUBEER
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 936
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez Marx
                                          nie wszyscy są też normalni ludzie dla których szlifierka nie jest najważniejszym narzędziem przy myciu auta
                                          jaka szlifierka ??? :P my używamy polerek.... :twisted:

Zamieszczone przez Marx
                                          osobiście zakupiłem glinkę, dobry szampon i wosk i do kompletu właściwie brakuje mi paru mniej istotnych rzeczy
                                          POLERKI ??? !!!! :twisted: :twisted: :twisted:

Zamieszczone przez Marx
                                          płyn do mycia wnętrza, oraz dobre płyny do plastików wewnętrznych i zewnętrznych
                                          do mycia dokładnego:

do plastików WEW. :

do plstików ZEW. :

Zamieszczone przez Marx
                                          z kolei chłopaki od detailingu pewnie stwierdzą że robię chałturę... (pamiętam wątek na kosmetyceuat, jak gościu wyszlifował swoją Corse to mu wytknęli brudne nadkola hehehe). Osobiście nie wyobrażam sobie częstego szlifowania ze ściąganiem znaczków włącznie, albo np ściągania kół do mycia auta...
                                          oł yeeeeeeee to my ale nikomu nie będziemy nic wytykali jesteśmy aby coś pomóc, doradzić, a forum o którym wspomniałeś właśnie takie niestety jest.... dlatego tam nie zaglądam tak często jak kiedyś.... bo prawie wcale :P :twisted:
                                          Gejsza 6

Komentarz

• bonzo01
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 295
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Marx, Bardzo dobre kosmetyki do plastików polecił Tobie Kuba. Osobiście ich używam jak i innych "specyfików" z www.cds-autospa.pl i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
                                            MOJA WYMARZONA KOCHANKA
                                            tymczasowy dupowóz
                                            następnie kochanka
                                            zaczęlo się od

Komentarz

• Marx
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 865

dzięki, co jest do plastików dobre to wiem, tylko muszę poczekać aż skończy się Autoland - a to trochę potrwa. Pisałem bo chciałem pokazać że są tu jeszcze normalni ludzie...

Komentarz

• GRUBEER
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 936
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Marx
                                                Pisałem bo chciałem pokazać że są tu jeszcze normalni ludzie...
                                                czyli ja jestem ten nie normalny ??? :twisted:
                                                Gejsza 6

Komentarz

• krzysiek13
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1155

Polecam do czyszczenia nasączone ściereczki Springo z biedronki - 80 sztuk jakieś niecałe 10zł, może nie dają takiego efektu jak profesjonalne kosmetyki, ale są super do czyszczenia elementów w mniej widocznych miejscach np. plastiki w dołu foteli, okolice pedałów itp. umycie nimi kokpitu też nie wychodzi źle. Do mycia plastików w komorze silnika idealne Generalnie przy czyszczeniu znajdziecie dla nich milion zastosowań
                                                  Octavia

Komentarz

• Mickul
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2847

Co się opłaci bardziej - poddanie samochodu detalingowi za 300zł czy zakup kosmetyków + maszyny za tą cenę? I czy 300zł to nie za dużo/mało? :szeroki_usmiech Tyle mi wycenili w http://www.s-plus.pl/news/?nid=19

Komentarz

Pracuję...